Budai Vár

 

Általános leírás
Képek
Letölthető dokumentumok

A Hunyadi udvar a Zsigmond-korban a várpiacnak adott teret.
Az udvar dísze a „Mátyás kútja” bronz szoborcsoport, amely Stróbl Alajos alkotása 1904-ből. A mű Hunyadi Mátyást egy vadászat során jeleníti meg csatlósa, vadászmestere, olasz történetírója és vadászkutyái társaságában. Baloldalt Szép Ilonka foglal helyet, az alacsony sorú leány, aki mit sem sejtve Mátyás kilétéről, egy vadászaton beleszeretett a királyba.
A mozgalmas kút kedvelt pihenőhelye a turistáknak. Ez a szoborcsoport a római Trevi-kút budapesti megfelelője: a városba visszatérni szándékozó látogatók ennek reményében csillogó pénzérmét dobnak a vízbe, melyekből mindig ezernyi ragyog a víz alatt.
Sötétedéskor a gyönyörű kovácsoltvas lábazatú lámpák adnak fényt, a díszvilágítás pedig sejtelmes fénybe öltözteti „Mátyás kútját”.
A Hunyadi udvar másik nevezetessége ifj. Vastagh György „Csikós” szobra, amely 1901-ben készült vert vörösréz lemezből, az ágaskodó lovát féken tartó csikós alakját lendületes kompozícióba öntve.
Az udvar nagyrészt kővel burkolt területe 3500 m². A Szent György tértől rövid sétával, a Clark Ádám tértől siklóval, illetve onnan gyalogosan közelíthető meg, a Palota út felől lifttel juthatunk fel.
A Hunyadi udvar kiválóan alkalmas nagyszabású rendezvények, koncertek, fesztiválok, divatbemutatók megrendezésére. A zegzugos, meghitt hangulatú nyugati oldali kerttel kiegészülve a tér izgalmassá válik, jó választás lehet esküvők, koktél party-k, céges rendezvények számára.

 

Budai Vár Budai Vár Budai Vár Budai Vár

Letölthető dokumentumok

PDF formátumban letölthető alaprajz a Hunyadi udvarról.

 

Budai Vár

Vissza a rendezvényhelyszínek oldalra.

 

 

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. | 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6., Telefon: 225-0554, 356-1773, 356-1991, Fax: 355-6364