Budai Vár

 

Általános leírás
Képek
Letölthető dokumentumok

Az 1530-1541-es évek körül a vár északi oldalán nagy építkezések zajlottak. Ennek keretében a déli lankás részen lenyúló Zsigmond-kori védőművet és kaputornyot a kor követelményeinek megfelelő, hatalmas kerek bástyával, úgynevezett rondellával váltották fel, amelybe – hasonlóan az északi oldalhoz – szintén befoglaltak egy kaputornyot. Ez a korábbinál jóval zömökebb építmény vastag, masszív falaival és a benne lévő földtöltéssel jobban ellenállhatott a Gellérthegy oldalából jövő tüzérségi támadásnak, másrészt a területén felállított ágyúkkal viszonozni is tudta azt. Később részben fedett védőfolyosókat építettek, melyek lőréseiből kereszttűz alatt lehetett tartani az egész déli lejtőt.
A Nagy Rondella területe 2835 m² (Rondella övezet 617 m²), a központ füves parkosított területet macskaköves burkolatú út övezi. A Nagy Rondellán halad keresztül a Clark Ádám térről induló, kis emelkedésű, lenyűgöző panorámával rendelkező gyalogút, melyet engedélyes gépkocsik is használhatnak. A macskaköves út a Rondella területén kanyarodik a vár irányába 360 fokos fordulattal. A Nagy Rondella utáni elágazásnál továbbjuthatunk a Savoyai teraszra, vagy a másik irányban egy újabb kapun keresztül az Újvilág kertbe, amely gyalogosan is megközelíthető a Szarvas térről. A Nagy Rondella egykori védőfolyosóira szabad a feljárás, lőréseiből a teljes déli körpanoráma megcsodálható: a Dunától kezdve a Gellérthegyen át egészen a Szarvas térig belátni a környezetet. A kapu fölé emelkedő Zsigmond-torony szerencsés elhelyezkedésű és igen impozáns látványt nyújt.

Budai Vár Budai Vár Budai Vár Budai Vár

 

 

 

 

Budai Vár

Vissza a rendezvényhelyszínek oldalra.

 

 

<

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. | 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6., Telefon: 225-0554, 356-1773, 356-1991, Fax: 355-6364