Budai Vár

 

Általános leírás
Képek
Letölthető dokumentumok

A Savoyai terasz a Budai Vár egyik reprezentatív része, az innen nyíló kilátást Budapest legszebbjeként tartják számon. A széles térről megcsodálhatjuk a várost hosszan és méltóságteljesen kettészelő Dunát, a Parlamet mészkőfalait, a Gellért-hegyet, fővárosunk hídjait, a Szabadság-szobrot, és derűs időben – ameddig a szem ellát – számba vehetők Pest látnivalói.
A Magyar Nemzeti Galéria előtt elterülő teraszt az 1900-as évek óta Savoyai Jenő herceg, a híres osztrák hadvezér neobarokk bronz lovas szobra díszíti, amely Róna József szobrászművész alkotása. Savoyai nevéhez fűződik történelmünkben a törökök kiűzésének visszafordíthatatlanná tétele. A művésztől Zenta város rendelte a szobrot, azonban nem tudták kifizetni, hiába hirdettek még sorsjátékot is. Savoyai bal kezével visszatartja a lovát, feszült figyelemmel kíséri a csata menetét. A két dombormű a zentai sáncok bevételét, illetve a híres lovasrohamot ábrázolja, felettük egy fiatal és egy öreg török fogoly ül.
A 2600 m²-es, kővel burkolt teraszon a szobor mellett kétoldalt színpompás virágok díszlenek.
A Savoyai terasz a Clark Ádám térről siklóval, a Szent György tér felől, illetve a Nagy Rondellán keresztül gyalog közelíthető meg.
Az esti órákban a Palota díszvilágítása és a panoráma utánozhatatlan atmoszférát kölcsönöz a térnek. A kilátóteraszt elegáns pezsgőzés, állófogadás céljára, koncertek megtartására, sátort nem igénylő protokoll és egyéb rendezvények lebonyolítására ajánljuk, a déli oldalon található kiszögellés pedig különleges események helyszíne pl. divatbemutató lehet.

 

Budai Vár Budai Vár Budai Vár Budai Vár

Letölthető dokumentumok

PDF formátumban letölthető alaprajz a Savoyai teraszról.

 

Budai Vár

Vissza a rendezvényhelyszínek oldalra.

 

 

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. | 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6., Telefon: 225-0554, 356-1773, 356-1991, Fax: 355-6364