budai vár

 

Általános leírás
Képek
Letölthető dokumentumok

A Szent György tér nyugati oldalán egy különleges sétányt ajánlunk figyelmébe kiemelt rendezvényeihez, mely egyszerre nyújt csodálatos rálátást a Szent György térre, a Budavári Palota épületegyüttesére valamint a teljes budai oldalra.
Az újonnan kialakított sétány a Fehérvári rondella folytatása, és az újkori városfal mentén épült meg, a meglévő vagy rekonstruálható Anjou kori fal ívei fölött.
A mai Szent György tér nyugati területe a középkorban a Zsidó, későbbiekben Szt. Zsigmond utca nyugati oldalához tartozott, ahol polgári házak sorakoztak. A polgárházakat lebontva, a főhercegi család részére átépítették a 18. század végén emelt Teleki-palotát, és a tömb helyén kertrendszert létesítettek. Ekkor bontották le a Fehérvári kapu tornyát, a vele egybeépített laktanyaépületeket és az eredeti rondellát, hogy kialakítsák az íves felvezető utat, és a palotához tartozó garázst és istállóépületet. Bár a II. világháború végén a nyugati sáv épületei komoly károkat szenvedtek, alapvetően mégis helyreállítható állapotban maradtak. Az 1950-es 60-as években elbontották falaikat, és helyükön felvonulási területet, később – az északi részen – buszparkolót alakítottak ki.
A terület feltárását több éves kutatómunkával a Budapesti Történeti Múzeum régészei végezték. A kutatások eredményeként előkerültek a XIII. század közepén kialakított telekstruktúrán álló középkori épületek részletei és a középkori városi erődítés jelentős maradványai. A feltárt 1400 nm-es pincerendszer területén a Királyi Borház és Pincemúzeum kapott otthont, amelyet végigjárva mindannyian izgalmas időutazás résztvevőivé válunk, hiszen az út hétszáz éves falak, földalatti kutak, női rituális fürdő, a zsidó negyed emlékei és számtalan történelmi enteriőr – régi budai présházak és kiskocsmák – között vezet végig. 
A sétány több helyről megközelíthető, a Fehérvári rondella felől a Palota útról egy rámpán és egy lépcsőn keresztül, illetve a rekonstruált középkori pincék déli része felől.
Az elegáns és egyben modern, európai színvonalon újjáépített kb. 700m² alapterületű Nyugati sétány járófelületét grafit színű flasztertégla borítja, a szélesebb kiöblösödő, átlagosan 9,0 m széles rész területe 400 m².
A sétány tökéletes választás akár 400-500 fős exkluzív magán és céges rendezvények, sajtótájékoztatók számára, kifutója lehet divatbemutatóknak. A helyszín jól megközelíthető, sátrazható, a terület lezárásával a rendezvény zártkörűvé alakítható. A sétány alkonyatkor a modern díszvilágításnak köszönhetően teljesedik ki, a Sándor Palota és a Királyi Palota fényeivel a háttérben páratlan élményt nyújt.
Ismerjék meg a Budai Vár legújabb reprezentatív helyszínét, ahol most bevezető árakon tehetik emlékezetessé rendezvényüket vendégeik számára!
A történeti szöveg forrása: itt

 

Budai Vár budai vár budai vár budai vár

 

 

 

Budai Vár

Vissza a rendezvényhelyszínek oldalra.

 

 

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. | 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6., Telefon: 225-0554, 356-1773, 356-1991, Fax: 355-6364