budaivár

 

budai, vár

Várfalak javítása

Gondolta Ön, hogy a Budavári Palotát övező várfalak hosszúsága meghaladja a 2 km-t? A rendkívül különböző korú várfal szakaszok állapotát leginkább a mögöttük a talajban felgyülemlő csapadék-, talaj- és rétegvizek veszélyeztetik. A Várgondnokság kezdeményezésére 2010. évben az MNV Zrt. finanszírozásával nagyszabású helyreállítási munka előkészítése kezdődött meg, amely a következő években a várfalak teljes helyreállását teszi lehetővé.

Zöldterületek gondozása

A Budavári Palota épületeinek környezetében lévő utak, terek, parkok (Savoyai terasz, Hunyadi udvar, Halászó fiúk terasz, Újvilág kert, Nyúl kert, a Barokk kapu környezete, a Szent György tér egy része), köztéri szobrok, szökőkutak folyamatos gondozásával, fenntartásával tíz kertész kollégánk foglalatoskodik. A 34,5 ezer négyzetméter nagyságú közhasználatú területen évente kétszer – tavasszal és ősszel – közel 10-10 ezer egy- és kétnyári virág kiültetésével és ápolásával tesszük még vonzóbbá legkedveltebb rendezvény helyszíneinket, kilátóteraszainkat és belső kertjeinket. (Felelős: Szepesi Nándor üzemeltetési igazgató)

Üzemeltetés - berendezések

Kevesen tudják, hogy az ún. „Címeres várfal” mögött, a Sikló alsó állomása mellett működik a Clark Ádám téri Hűtőközpontunk, amely a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Köztársasági Elnöki Hivatal, valamint a felújított Várkert Bazár hűtéséhez állít elő hideg energiát. A gépek 900 kWh villamos energia felhasználásával 3,2 MW hűtési teljesítménnyel a legnagyobb melegben is biztosítják az intézményekben őrzött könyvritkaságok, képzőművészeti alkotások számára optimális hőfokot, illetve a diplomáciai találkozók zavartalanságát. A hűtőrendszerhez tartozik 700m csővezeték hálózat, 27 gépház és 40 szellőző gép, amelyek a légtechnikai berendezések üzemeltetésével és a páratartalom szabályozásával teszik kompletté a szolgáltatást. A klimatizálást korszerű épületfelügyeleti rendszerrel felügyeljük és a keletkezett működési hibákat azonnal kezeljük 24 órás diszpécserszolgálattal. (Felelős: Szepesi Nándor üzemeltetési igazgató))

Üzemeltetés – szolgáltatások

AA Várgondnokság terveztette meg és kivitelezte a Budavári Palota díszkivilágítását még 2000-ben. Azóta 7 000 darab speciális – pontosan meghatározott színhőmérsékletű – izzó világítja meg napnyugta és éjfél között az épületegyüttest, amely az esti Budapest látképének emblematikus eleme. A díszvilágítás üzemeltetése során évente átlagosan 500 darab izzó szorul cserére. A 2014-ben felújított Várkert Bazár díszvilágításának működtetése is részben a Várgondnokság feladata.

 

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.

Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. | 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6., Telefon: 225-0554, 356-1773, 356-1991, Fax: 355-6364